Acer netbookok Atom processzorral

forrás Prim Online, 2008. június 20. 19:28

Az Acer bejelentette saját, kifejezetten a mobilinternetezés kiszolgálására fejlesztett „netbookját”. Az Aspire One az Intel vadonatúj Atom processzorait használja, amit akár 1 GB memória, és 1024x600-as, 22,6 cm-es (8,9”) képernyő egészít ki.

Az Acer, a világ harmadik legnagyobb pc-forgalmazója megjelent a subnotebookok piacán, és az Intel Atom platformra építve rögtön a legújabb technológiát alkalmazza. Az Aspire One néven forgalmazott apró újdonság elsősorban az online kommunikáció kiszolgálására épült. Méretének (25x17 cm) és egy kilónál kisebb súlyának köszönhetően a készülék különösen alkalmas mobil használatra, amit a nagyobbik akkumulátorral elérhető hétórás üzemidő is támogat. A beépített wifi és az egyes modellekben megjelenő 3G és WiMAX lehetőségek bárhonnan lehetővé teszik a csatlakozást.

Az Aspire One vásárlói kétféle tárhely közül választhatnak. A gép kapható lesz 8 GB-os flash-modullal, ami a linuxos változatot gond nélkül kiszolgálja, illetve egy 80 GB-os HDD meghajtóval, ami praktikusabb, ha a készüléken Windows XP Home fut. Az adattárolást tovább könnyíti az Aspire One azon képessége, hogy bekapcsoláskor azonnal egyesíti belső memóriáját az SDHC kártyaolvasóba helyezett memóriakártyával, miközben egy második, multi-kártyaolvasó is rendelkezésre áll.

Az először gyöngyházfehér és zafírkék színben kapható kis laptop saját, beépített webkamerával, mikrofonnal és hangszóróval is rendelkezik. A netbook a hazai piacra magyar billentyűzettel kerül, amelynek kialakítása a helyszűke mellett is könnyű kezelhetőséget nyújt. A készülékek várhatóan nyár végén kerülnek a boltokba és a vételár a gyártó tájékoztatása szerint 80 000 Ft-tól indul majd.