50 dolláros XP "downgrade" a Dellnél

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 20. 20:05

Hogy még mindig van erő az előző generációs operációs rendszerben, azt jól mutatja, hogy a Dell belépőszintű gépein továbbra is kínálja ezt az operációs rendszert, de eddig nem látott üzleti modell keretében nem kedvezménnyel, hanem 50 dolláros felárral.

A világ egyik legnagyobb PC-gyártójának gépei jellemző módon ma már Microsoft Vista Home Basic operációs rendszerrel rendelkeznek. Ha a vásárló az előretelepített szoftvert Vista Businessre szeretné javítani, akkor az upgrade további 99 dollárba kerül, a Vista Home Basic árán felül. Ugyanebben az esetben az elvben visszalépést jelentő XP downgrade 50 dollárba kerül, ami legalábbis érdekes üzleti húzás. A Vista Ultimate esetében kisebb a felár, 20 dollárért a cég előtelepíti az XP-t, és mellékeli az Ultimate CD-t a dobozban.

A rendszer egyrészt kicselezi a Microsoft feltételeit, mivel mindig tartalmaz egy Vista verziót, igaz, mellékelve és nem feltelepítve, másrészt nemhogy olcsóbb az XP, de megfizetteti a vásárlókkal a Vista és az XP telepítés árát is.

Jelentős összegekről van itt szó, hiszen a Home Basic esetében 99+50 = 149 dollárról, az Ultimate esetében 149+20 = 169 dollárról van szó. Csak XP-t választani nem lehet.

Az akció hivatalos filozófiája, hogy a felhasználó a mellékelt Vista birtokában kedve szerint később frissítheti XP-s rendszerét, ám nehéz nem észrevenni, hogy nem lehet csak XP-t választani, márpedig a másfél száz dolláros szoftverár az egyszerűbb gépek esetében a vételár nagy részét teszi ki.