16 rétegű, 400 GB-os Pioneer Blu-ray lemez

Milkovits Gábor, 2008. július 7. 19:16

A Pioneer egy olyan Blu-ray kéklézeres optikai lemezt fejlesztett ki, amely 16 adattároló rétegen összesen 400 gigabájt adatot képes raktározni.

A japán elektronikai vállalat mérnökeinek a már forgalomban lévő lemezeken is megtalálható, 25 GB-os rétegekből sikerült tizenhatot úgy egymás fölé/alá elhelyezniük, hogy mindegyikük egyforma mértékben, megbízhatóan olvasható maradt. A prototípus egyelőre csak olvasható, azonban a cég sajtóközleménye szerint az írható változat sem várat már magára sokáig. A nagy kérdés azonban az, hogy az új, extrém kapacitású optikai lemezek kompatibilisek-e a jelenleg használt Blu-ray technológiával? Nos, a sajtóközlemény szerint megvan ennek a lehetősége, azonban ez nagy valószínűséggel csak azt fogja jelenteni, hogy a tizenhat-rétegű lemezekhez kifejlesztett készülékek kezelni tudják majd az egy- és kétrétegűeket is, ugyanakkor a régebbi Blu-ray meghajtók és lejátszók már nem biztos, hogy képesek lesznek erre az új lemezekkel.

A Pioneer július 13-án tervezi bemutatni a széles nagyközönségnek új optikai-lemez találmányát, így azután biztos többet fogunk majd tudni az érdeklődésre leginkább számot tartó részletekről.