Egylapkás LSI megoldás Blu-ray lejátszókhoz az NEC-től

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 4. 22:04

Az NEC-nek a világon elsőként sikerült egy csipen integrálnia a Blu-ray lejátszók összes fő funkciójához szükséges összes logikai áramkört, ami idővel remélhetőleg olcsóbbá teszi ezeket a készülékeket.

Az NEC EMMA 3PF elnevezésű, magas fokon integrált lapka tartalmazza például az analóg-digitális jelátváltásért, a digitális dekódolásért, illetve a HDMI interfész kialakításáért felelős áramköröket is, emellett memóriát és egyéb periferikus elemeket. Azáltal, hogy több lapka helyett egy csipen sikerült elhelyezni ezeket az elemeket, a logikai áramkört tartalmazó alkatrész mérete jelentősen, 50 százalékkal csökkenhet a Blu-ray lejátszókban, nem is beszélve a költségmegtakarításról. Az NEC EMMA 3PF támogatja a legújabb, BD-ROM Profile 2.0 Blu-ray lemez szabványt, ami kép-a-képben lejátszást és a korábbinál jobb minőségű hangot is jelent. A lapkán elhelyezett többmagos CPU és a grafikus jelfeldolgozást felgyorsító GPA modul az ágazatban egyedülálló, 1150 DMIPS másodpercenként végrehajtott utasításra képes.

A szuper-integrált csip rendes piaci forgalmazásáról egyelőre nem közölt információt a cég, mindenesetre a mintadarabokat szeptemberben kezdik kiszállítani a gyártóknak, ami némi kétséget hagy afelől, hogy az év végéig a polcon lehetnek-e a lapkával felszerelt Blu-ray lejátszók – hacsak nem magától az NEC-től, ami elég ironikus, tekintve, hogy a cég nemrég még a HD DVD tábor egyik élharcosa volt.