Úgy tűnik, mégis lesz egységes USB 3.0 szabvány

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 17. 19:06

Némi huzavona után az AMD és az nVidia csipgyártók is beleegyeztek abba, hogy támogatni fogják az Intel által kidolgozott USB 3.0 specifikációt, így elvileg elhárult az akadály az egységes szabvány elfogadása előtt.

Az USB 3.0, vagy más elnevezéssel SuperSpeed USB 5 gigabit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességet biztosít, ami nagyjából a tízszerese a jelenlegi USB 2.0 sebességének. Nyár elején azonban olyan helyzet fenyegetett, amilyen a kéklézeres DVD-technológiában alakult ki néhány éve és mindmáig jelentősen visszavetette a végül győztes Blu-ray elterjedését. Az AMD, az nVidia és a Via ugyanis azt állították, hogy az Intel saját állításával ellentétben nem szolgáltat elegendő információt a következő generációs USB specifikációról azoknak a cégeknek, amelyek konkurensei a CPU- vagy lapkakészlet-üzletágban. Ezért az AMD egyes vezetői kilátásba helyezték, hogy az említett cégek saját, konkurens USB-spcifikációt dolgoznak ki, illetve fognak szabványosítani.

A mostani, felülvizsgált USB 3.0 xHCI 0.95 specifikáció kibocsátása végül megoldotta a helyzetet, habár az AMD részéről úgy kommentálták a lépést, hogy elszomorító módon azt csak a párhuzamos szabvány kilátásba helyezésének, azaz egy fenyegetésnek a hatására tette meg a gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező Intel. Akárhogy is, a legfrissebb specifikációhoz már most sikerült megnyerni a Microsoft és a Dell támogatását is. A vezető csipgyártó szerint az USB 3.0 kidolgozottsága jelen pillanatban 90 százalékos.