Taxis GPS alapú városi forgalomfigyelő rendszer

Kovács Attila, 2008. október 4. 10:31

A november 16-án kezdődő New York-i 15th World Congress On ITS 2008 rendezvényen (az intelligens forgalmi rendszerek 15. világkongresszusán) újfajta forgalmi információs rendszert mutat be a Siemens Mobility divíziója.

Az új Traffic Information System (TIS) a pillanatnyi városi forgalmi  helyzethez taxikba épített GPS eszközök útján továbbított pozícióadatokat használja. A TIS pilot projektjét a China Mobile távközlési szolgáltató indította el Guangzhou (Kuancsou, Kanton) városában 2008. augusztus végén. Itt a több mint 17 ezer taxi pozíciójának adatait 20 másodpercenként rögzítik és feldolgozzák, majd az így felkészített adatokat a China Mobile a nyilvánosan hozzáférhető információforrások útján kínálja a forgalmi helyzet alakulásáról érdeklődő közönségnek. Ez az üzleti modell nemcsak Kína számára érdekes, hanem minden városban szóba jöhet, ahol hasonló forgalom-információs terveket szőnek.

A GPS-taxis megoldáshoz azért folyamodtak, mivel az eddig szokásos megoldás – a forgalmi csomópontokban telepített szenzoros forgalomszámlálás – csekély szenzor esetén pontatlan, azok számának  növelése viszont beruházási korlátokba ütközik. Számos kínai városban a taxik műhold támogatású fedélzeti egységekkel vannak felszerelve a taxisok védelme érdekében. A rendszer minden taxi helyzet- és mozgásadatait GPS útján a központi koordinációs és felügyelő központba gyűjti be. A Siemens új, valós idejű TIS megoldása ezt a körülményt használja ki. A taxiközpont adatait (időpont, pozíció, haladási irány és sebesség) a Siemens egy „Floating-Car-Data-Server”-en dolgozza fel. Mivel a taxik a „rendes“ forgalmi áramlás részei (nincsenek busz/taxi sávok), ez az adatpool átfogó és aktuális információs platform a mindenkori forgalmi helyzet tekintetében. A Siemens szerveren felkészített adatokat a China Mobile hozzáadott értékű szolgáltatásként kínálja a különféle kommunikációs csatornákon (mobiltelefonos sms, internet, hotline) a forgalom résztvevőinek, akik PDA vagy PDN készülékeiket is használhatják végberendezésként. A kantoni rendszert akár önálló megoldásként, akár pedig a Siemens Concert Sitraffic Platform részeként, azzal integrálva lehet máshol a nagyvilágban telepíteni. .