Opera MAMA weboldal elemző-kereső fejlesztőknek

Milkovits Gábor, 2008. október 17. 07:37

Az Opera egy olyan speciális keresőt fejlesztett ki, amelynek segítségével a szoftverszakemberek azonosítani tudják, hogy az adott internetes oldalakon milyen technológiát, hogyan alkalmaztak.

A „Metadata Analysis and Mining Application search engine”, rövidítve „MAMA” névre hallgató alkalmazást eredetileg az a gyakorlati igény szülte, hogy az Opera rendszeresen teszteli az oldalakat, mivel meg kell bizonyosodnia arról, hogy saját termékei megfelelően együttműködnek-e a legelterjedtebb technológián alapuló oldalakkal. Snorre Grimsby, az Opera minőségbiztosításért felelős alelnöke a sajtónak azt nyilatkozta, ennek során bizonyosodtak meg arról, hogy a megoldás másoknak is hasznára lehet. A MAMA a megszokott internetes keresőkhöz hasonlóan szintén indexeli az oldalakat, de nem tartalmuk, hanem az alkalmazott technológia alapján, legyen az CSS, HTML vagy egyéb.

Grimsby szerint a MAMA igen hasznos lehet a weboldalfejlesztők számára, mivel nemcsak az alkalmazott technológiák mibenlétét, hanem kombinációjuk és alkalmazásuk mikéntjét is elárulja egy honlappal kapcsolatban. Márpedig az közismert, hogy az említett szakemberek szeretnek ötleteket kölcsönözni egymástól, így azonban ez is könnyebben és gyorsabban megy majd. Fontos szempont, hogy a MAMA azt is képes mérni, hogy egy adott oldal milyen mértékben felel meg a W3C konzorcium kívánalmainak; egy átlagos oldal egyébként az Opera mért adatai szerint 47 eltérést mutat az elvárt szabványhoz képest.

A MAMA első körben kifejezetten a weboldalfejlesztők részére, meghívásos béta tesztváltozatként kerül kiadásra, még az év vége előtt.