A Blu-ray halott - vagy mégsem?

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 4. 09:01

Az IT-szakértők állásfoglalása nem egységes az Blu-ray technológia jövőjét illetően, ám abban egyetértenek, hogy nem lesz akkora siker, mint a DVD.

A közelmúltban egyre szélesebb vita lakul ki a Blu-ray lehetőségeiről. Az egyik tábor szerint a rendszer halott, mivel egyrészt túlságosan drágák a lejátszók, másrészt a technológia még mindig nem kiforrott. Annak ellenére, hogy egy gyakorlatilag 10 éves technológiáról van szó, a lejátszók firmware-jét néhány havonta frissíteni kell, ami a végfelhasználók többsége számára nyűg. Igaz, hogy ezzel újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg előttük, de ezeket egyrészt ritkán használják ki, másrészt éppen az volt asztali lejátszók egyik fő előnye, hogy nem kellett érteni hozzájuk.

A lemezekkel is gond van, mivel túl drágák, ami egyrészt a licencdíjaknak, másrészt a gyártási technológiának köszönhető, így a kisebb tartalomszolgáltatók csak lassan és korlátozottan jelennek meg a piacon.

További probléma, hogy az elhúzódó formátumháború és a gazdasági válság sem tett jót a rendszer terjedésének. A legnagyobb rivális egyelőre a DVD, olcsósága, egyszerű kezelhetősége és elterjedtsége miatt, a legnagyobb jövőbeli vetélytárs pedig a letöltés. Erre utal az is, hogy miközben a tárolókapacitás évről évre 40-50%-kal olcsóbb lesz, egyre több felhasználó gépén marad kihasználatlan üres hely. A nagyobb fájlok miatt a sávszélesség gondot jelenthet, de ha nem élő közvetítés jellegű stream adásról van szó, ez idővel enyhülni fog. Mindezek fényében a legsötétebb jóslatok szerint a Blu-ray-t még igazi robbanásszerű elterjedése előtt legyőzi az egyre olcsóbb és nagyobb sávszélességű letöltés, a legoptimistább jóslatok szerint a belátható jövőben a 50% DVD, 30-40% Blu-ray arány áll be és a maradékot letöltések teszik ki.