Jövőre érkezik az USB 3.0

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 7. 08:40

A jelenleg is használt, megkerülhetetlenül fontos és népszerű USB 2.0 szabvány utódja már jövőre megérkezik, várhatóan éppen egy nagyságrenddel gyorsabb lesz a mai változatnál.

Az új szabvány fantázianeve a meglehetősen fantáziátlan SuperSpeed USB lesz, legalábbis a marketingesek reményei szerint így fogják majd emlegetni a köznyelvben vélhetően a tisztánlátás kedvéért csak USB 3.0-nak nevezett rendszert.

A név kérdése azonban eltörpül a mindennapi életre tett hatások mellett. Aki emlékszik még az első USB szabvány és a mai 2.0-s változat között érezhető sebességugrásra, az hasonló előrelépésre számíthat. A  mai USB 2.0-nél várhatóan tízszer gyorsabb lesz majd az USB 3.0, és erre a sebességtöbbletre szükség is van a multimédiás állományok méretének növekedése miatt. A fényképezésben a megapixelszámok növekedése, a RAW formátum terjedése, a videózásban a HD felbontás terjedése kívánja meg a gyorsabb kommunikációt eszközeink és számítógépünk között. Jó hír, hogy a másodpercenként mintegy 5 gigabites adatforgalmat lehetővé tevő rendszerre már nem kell sokat várnunk, a november 17-én pontosított specifikációk már a 2009-ben összerakott gépekben és eszközökben megjelennek. Azt még nem erősítették meg, hogy az USB 3.0-hoz új csatlakozófelület is tartozik-e majd, de bevezetése gyorsan megy majd, támogatói között megtalálható a Hewlett-Packard, az Intel, az NEC, az NXP Semiconductors, a Microsoft és a Texas Instruments is, tehát azonnal teljes hardver- és szoftvertámogatással kezdheti meg pályafutását.