Általános vitára alkalmas az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 25. 09:33

Általános vitára alkalmasnak tartja Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága - a képviselők a bizottság hétfői ülésen 3 tartózkodás mellett döntöttek így.

Az ülésen a kormány képviselője elmondta, a javaslat célja az, hogy az állampolgárok kényelmesebben és hatékonyabban, távolról intézhessék ügyeiket.

A törvényjavaslat három kérdéskört szabályoz, így a központi elektronikus szolgáltató rendszeren át elérhető szolgáltatások nyújtásának és hozzáférésének eljárási és bizonyos mértékig technikai feltételeit; az elektronikus közszolgáltatást nyújtó, vagy a szolgáltatás működéséhez, engedélyezéséhez kapcsolódó hatósági tevékenységet végző személyek jogait és kötelezettségeit; illetve a szolgáltatást igénybe vevők jogait és kötelezettségeit.

A kormány képviselője ezzel kapcsolatban elmondta, a javaslat az elektronikus ügyintézést csak mint eszközt szabályozza, a szolgáltatás tartalmát nem, mert az majd a tartalommal foglalkozó tárcák feladata lesz.

A szabályozó a javaslat kapcsán arra törekszik, hogy az elektronikus közszolgáltatások mindenki számára elérhetők legyenek, s ezért a közszolgáltatások nyújtása és igénybevétele egy központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül történik.

A javaslat szerint a közszolgáltatásban részt vevő szervezeteknek egyebek mellett biztosítaniuk kell az ügyintézési folyamatok átláthatóságát, a közérdekű adatok megismerhetőségét és a személyes adatok védelmét is.