Kartellperekben a bíróság a GVH-nak adott igazat

Kovács Attila, 2008. december 18. 13:03

Két informatikai kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság. Jogerős ítélet született informatikai vállalkozások között létrejött két versenykorlátozó megállapodás ügyében.

1. Győr önkormányzata még 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH Versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2-7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól. A döntést az elmarasztalt cégek bíróság előtt támadták meg, de előbb 2007. novemberében a Fővárosi Bíróság, majd ez év novemberében a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította keresetüket. Ez pedig azt jelenti, hogy a GVH jogerősen állapította meg, hogy a két vállalkozás kartellezett és jogosan szabott ki rájuk emiatt 7,2-7,2 millió forint bírságot is.

2. Ugyancsak nemrégiben született döntés egy másik informatikai kartell ügyében is. A GVH ebben megállapította, hogy az Albacomp és a Synergon a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság részére „a produktív üzemben működő Oracle Applications humán – és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására, valamint a rendszer funkcionális körébe tartozó egyéb humán vonatkozású alkalmazásfejlesztések megvalósítására tanácsadói és projektvezetői szerepkörben” nyújtandó szolgáltatásra vonatkozó projekt elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással. A GVH az Albacomp Rt-vel szemben 10 millió forint, a Synergon Rt-vel szemben 10 millió forint bírságot szabott ki. A döntés ellen a két vállalkozás fellebbezett, de ezév februárjában előbb a Fővárosi Bíróság, majd ez év novemberében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat. A jogerős döntés értelmében a két vállalkozás kartellezett, ezért jogosan kapott 10-10 millió forint bírságot.