A Nokia ejtette a Wimax-ot

Milkovits Gábor, 2009. január 8. 20:23

A Nokia beszüntette egyetlen Wimax mobilkészülékének, az N810 WiMax Edition tablet-nek a gyártását és forgalmazását, ami újabb csapás a mobil 3G utódjának címéért versengő technológia számára.

A finn székhelyű, piacvezető mobiltelefon-gyártó szűkszavú nyilatkozatában közölte, hogy a készülék elért életciklusának a végére. A bejelentés azért érdekes, mert a cég mindössze 9 hónappal ezelőtt dobta piacra az üzleti mobilt, ami aligha nevezhető hosszú „életciklusnak”. Még a legdivatosabb modelleket is általában egy évnél hosszabb ideig gyártják, mielőtt leváltanák őket, nem is beszélve az inkább funkcionális üzleti telefonokról. A háttérben nyilvánvalóan sejthető az a törekvés, hogy a Nokia az amúgy is nyerésre álló LTE (Long-Term Evolution) technológia mellett teszi le a voksát a Wimax-szal folytatott vetélkedésben.

A Wimax fejlesztésének fő támogatója a technológiához mobilcsipeket gyártó Intel, akivel többek között a Sprint Nextel amerikai mobilszolgáltató működik együtt a fejlesztésben. A 3GPP iparági szervezet viszont az LTE-t támogatja, amely elméletben maximálisan 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. A mobilszolgáltatók közül elsőként a japán NTT DoCoMo tervezi bevezetni a kereskedelmi célú LTE-szolgáltatást, 2009-2010-ben, míg a T-Mobile 2010-ről beszél. A 4G mobilszolgáltatások iránti igény az okostelefonok és laptopok robbanásszerű terjedésével egyre erőteljesebb, ugyanakkor egyelőre nem sikerült egységes szabványt kialakítani. Szakértők szerint az LTE lesz a legsikeresebb technológia, de azért a Wimax is esélyes a 4G mobilpiac minimum ötödére.