A Microsoft kiadta a külső tesztelőknek az Office 14-et

Milkovits Gábor, 2009. január 14. 22:05

A Microsoft szűkszavú közleményben bejelentette, hogy külső tesztelők egy válogatott csoportjának kibocsátotta a következő generációs Office irodai programcsomag első alfa tesztverzióját.

Az Office 14 kódnéven emlegetett új szoftvercsomag részleteiről először a Microsoft tavaly október végi PDC fejlesztői konferenciáján lehetett hallani. A legnagyobb reflektorfényt az az újdonság kapta, hogy a következő generációs Office egyik verziója web-alapú lesz, amellyel közvetlenül a böngészőablakból lehet majd táblázatokat, illetve szöveges dokumentumokat kezelni. A lépést elemzők és szakértők régóta jósolgatták, miután egy ideje a riválisok, elsősorban a Google, ingyenes vagy előfizetéses web-alapú irodai programcsomagokkal törnek a mindeddig egyeduralkodó Office babérjaira. A Microsoft jelenlegi web-alapú Office-a változatlanul olyan alkalmazáscsomag, amelynek komponenseit le kell tölteni az előfizetéshez tartozó terminálra, vagy terminálokra ahhoz, hogy használható legyen.

Az „Office 14” néven emlegetett következő generációs szoftver végleges verziójának kiadását a legtöbb szakértő és elemző 2009 végére vagy 2010 elejére teszi, ami nagyjából a Windows 7 megjelenésének felel meg, ez pedig logikus lépés is lenne. A nyilvános béták megjelenéséről ugyanakkor még találgatások sem láttak napvilágot, a Microsoft pedig most kiadott közleményében egyértelműen elutasította, hogy dátummal szolgáljon.