Letölthető a majdnem végleges Internet Explorer 8

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 07:24

A Microsoft elkészült a vadonatúj böngésző már majdnem véglegesnek szánt "release candidate" változatával, mely már le is tölthető a gyártó oldaláról.

A Microsoft jellemzően egymás után jelenteti meg a korai, majd későbbi béta verziókat, ám a sort a megjelenés előtt nem egy újabb béta változat, hanem egy "release candidate" zárja. Ez, mint a megnevezés is sejteti, már a megjelenés előtti verzió, nyilvánosan korlátlanul tesztelhető, és hozzá képest már nem várható jelentős változás, inkább olyan, mint egy utolsó főpróba, ha még maradt volna szoftverben valamilyen apró hiba, ez az alkalom, hogy kiderüljön.

A most közreadott alkalmazás egy 13,2 MB-os fájl, és az összes beépítendő újdonságot tartalmazza. Ezek közül kiemelkedik a privát böngészés, ahol a felhasználó a lehető legkevesebb adat kiszolgáltatásával szörfözhet az interneten. Ez a funkció nyilván a Mozillának is érdekes, hiszen a rivális Firefoxban a következő, 3.1-es verziótól valami hasonló fog megjelenni. A vetélytárstól merít az Internet Explorer a kiegészítő alkalmazások bővítésében és szabadabb kezelésében, ezeket itt „gyorsítóknak” nevezik majd. Fontos fejlesztés a biztonság terén a keresztszkriptelés blokkolási lehetősége, ez az egyik legjobban terjedő fertőző technika idegen kódok bejuttatására gépünkbe.

A most közreadott változat szinte végleges voltát a Microsoft részéről az Internet Explorer fejlesztőrészleg vezetője, Dean Hachamovitch is megerősítette, bár a végleges verzió megjelenésének pontos dátumát nem akarta megnevezni. Az Internet Explorer 8 telepítéséhez Windows XP (Service Pack 2 vagy későbbi) vagy Windows Vista operációs rendszer szükséges.