Öngyújtóba rejtett kamera

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 30. 11:01

A miniatürizálás előrehaladtával elhárult minden akadály az elől, hogy a korábban titkos ügynököknek fenntartott eszköztárhoz bárki hozzájuthasson a boltban, ezúttal egy öngyújtóba épített, egyszerűen használható kis kamerához.

A tervezők ebbe a modellbe egy VGA felbontású videokamerát építettek be. Az apró eszköz érdekessége, hogy teljesen szabványos csatlakozókkal készült, az alján USB port található, valamint ide lehet becsúsztatni az akár 8 GB-os SD memóriakártyát is.

A használat egyszerű, a fehér bekapcsoló gombbal aktiváljuk a készüléket, majd egy kis apró fekete gomb megnyomásával indíthatjuk és állíthatjuk le a felvételt. A fejlesztők némi humorérzékkel éppen az amerikai szabadság szimbólumait használták fel az optika elrejtésére, mely a sas minta szemében található. Leendő zsarolók igényeit is kielégítve a kémöngyújtó hangot is rögzít, a mikrofon a lencse szomszédságában, az egyik szabad államot jelképező csillag tövében kapott helyet. A tévés minőségben, 640x480-as felbontásban másodpercenkénti 30 képkockás sebességgel AVI formátumba rögzítő szerkezet akár 6 órán át is működőképes lítium-ion akkumulátorának köszönhetően, mely az USB porton keresztül tölthető. A kémeszköz ára sem mondható magasnak, mindössze 150 dollár, és ehhez a hazafias fém külső mellé egy eredeti funkciója szerint is valóban működő gázos öngyújtót is kapunk.