Ügyfélkapu: lemondott az üzemeltető cég vezérigazgatója

forrás Prim Online, 2009. február 10. 18:04

Lemondott Krupanics Sándor, az Ügyfélkaput üzemeltető állami cég vezérigazgatója. Az Ügyfélkapu február 7-i meghibásodásának ideje alatt több mint húszezer felhasználó jelentkezett be a rendszerbe.

Lemondott Krupanics Sándor, az Ügyfélkaput üzemeltető állami cég, a Kopint Datorg vezérigazgatója, miután a kormányzati portálon emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe - írja a FigyelőNet. Felelősségre vonják az infokommunikációs államtitkárság illetékes főosztályvezető-helyettesét is - közölte közölte Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos.

Egy éles helyzetben nem jól működő, a kormányzati portál teljesítményét növelni hivatott szoftver okozta az ügyfélkapu zavarát, nem külső támadás. A FigyelőNet információi szerint a vizsgálat a tervek szerint két-három hét alatt lezárulhat, s a teljes anyag megtekinthető lesz az Informatikai Államtitkárság honlapján.

A február 7-i meghibásodásának ideje alatt összesen 21 353 felhasználó jelentkezett be a rendszerbe – jelentette be Baja Ferenc keddi sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos elmondása szerint a meghibásodás ideje alatt a felhasználók közül mintegy tízezren az APEH rendszerében tevékenykedtek, 259 esetben adófolyószámla-adatokat kérdeztek le. Baja Ferenc elmondása szerint illetéktelen személyek jelszó hiányában az adófolyószámlákat nem tudták módosítani - írta aVilággazdaság.

Egy következmények nélküliséggel kevesebb...