A Qualcomm, a HP és a MySpace is csatlakozott a Symbian platformhoz

Milkovits Gábor, 2009. február 12. 20:25

A Symbian Alapítvány bejelentette, hogy a napokban a Qualcomm, a HP, a MySpace és további 11 cég is csatlakozott hozzájuk, ezzel 78-ra növelve a mobiltelefonos operációs rendszert és platformot támogatók számát.

A Symbian jelenleg magasan a piacvezető okostelefonos operációs rendszernek számít, annak ellenére, hogy az utóbbi időben erősödött a konkurencia a RIM Blackberry és az Apple iPhone részéről. A Nokia tavaly vásárolta ki tulajdonostársait az akkor még részvénytársaságként működő Symbianból, majd nyílttá tette a szoftver forráskódját és nonprofit alapítvánnyá alakította át a társaságot. A finn mobilgyártó akkor úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel felgyorsíthatja a szoftverfejlesztést, egyúttal pedig hamarabb tud megjelenni a piacon újabb és újabb készülékekkel. A lehetőség ugyanakkor kedvező a különféle partnercégeknek is, mivel a nyílt forráskódok alapján olcsóbban és könnyebben fejleszthetnek alkalmazásokat a platformhoz. A Qualcomm csatlakozása ennek ellenére meglepő, mivel a két cég korábban évekig pereskedett egymással vitatott technológiai szabadalmak felett.

A Nokia tervei szerint az alapítvány által fejlesztett első Symbian operációs rendszer még az idén napvilágot láthat, míg a teljes új platform jövő nyáron érkezik. A verseny kiélezett, mivel a Google szintén nyílt forráskódú Android mobilplatformja már a piacon van. A Symbiannak mindeddig 78 partnercéget sikerült összegyűjtenie, míg az Android tábor egyelőre lemaradásban van a maga 47 tagjával.