Baja: mindenkihez el kell juttatni a digitális közművet

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 16. 08:32

Minden állampolgárt el kell érnie a jövőben a Nemzeti Digitális Közműnek - mondta Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján. A tervezett Nemzeti Digitális Közmű lényege, hogy minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel.

A tájékoztatón a kormánybiztos az MSZP innovációs és informatikai tagozatának nyilatkozatát ismertetve elmondta: valódi digitális szélessávot szeretnének kiépíteni, amelyhez állami szerepvállalásra és európai uniós támogatásra egyaránt szükség van. Önmagában ugyanis a magyar telekommunikációs piac egy ilyen szélessávot nem tudna gyorsan kiépíteni. Baja Ferenc hangsúlyozta: nemcsak a szakmai szervezetek, hanem a parlamenti pártok is nyitottsággal fogadták a kormányzat kezdeményezését.

 A kormánybiztos szerint kártékony az a megközelítés, miszerint a hazai szélessávú lefedettség eléri a 98 százalékot, ugyanis ez a felfogás azzal számol, hogy ha egy településen már van legalább egy előfizető, akkor az a helység már lefedettnek tekinthető. A Nemzeti Digitális Közműről a politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy a projektben "nem az építés lesz a hosszú idő", hanem a peremfeltételek kialakítása, és a szükséges engedélyek beszerzése.

 A tájékoztatón Márfai Péter országgyűlési képviselő, az MSZP szakpolitikusa elmondta: a jövő héten ötpárti megbeszélés lesz a digitális közműről, ahol a további folyamatok ütemezéséről tanácskoznak majd. Megjegyezte: jelenleg mintegy 1.600 magyar településen nincs gyors internet-hozzáférés.

 Baja Ferenc arra újságírói kérdésre, hogy a kormányzati ügyfélkapu meghibásodása miatt - a Fidesz felszólítására - lemond-e tisztségéről, közölte: nem áll szándékában politikai ultimátumoknak megfelelni.