Válság idején a Linux a menő

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 17. 12:00

A legfrissebb statisztikai adatok szerint soha nem látott népszerűségnek örvend a Linux, mely platform alkalmazásában a vezetők a költségcsökkentés hatékony módját látják.

Az IDC februári felmérésében részt vevő menedzsereknek szinte a kétharmada azt nyilatkozta, hogy az idei esztendőben felgyorsítják a nyílt forráskódú rendszerek bevezetését. A megkérdezettek 65%-a egyes szervereire akar Linuxot telepíteni, míg a válaszadók 68%-a az asztali számítógépek ezen operációs rendszerrel való futtatását is megfontolandónak tartja. A vezetők fele az elkövetkező öt esztendőben elsődleges szerverplatformmá akarja tenni a Linuxot.

"Az eredmények igazolják azt a korábbi hipotézist, miszerint nehéz gazdasági helyzetben nő az igény a nyílt forráskódú rendszerek iránt" - idézik a tanulmány készítői Markus Rexet, a Novell egyik felső vezetőjét. A Linuxra való váltás a költségcsökkentés egyik hatékony módja, hiszen ha az IT-kiadások minimalizálása a cél, akkor egyértelmű, hogy a szoftverekre szánt büdzsét nyirbálják meg a menedzserek, ugyanis az új hardverekek beszerzésének az elhalasztása sokszor elkerülhetetlen.

Mindazok pedig, akik ódzkodnak a Linuxtól, az elégtelen Windows-interoperabilitással és a nehézkes terméktámogatással kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot.