Szinte felére zsugorodott a videókártyapiac

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 17. 20:01

Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza a videókártyák piaca - olvasható a Jon Peddie Research frissen közzétett tanulmányában.

A piackutató nyilvánosság elé tárta a tavalyi esztendő utolsó negyedévre vonatkozó értékesítési statisztikáit, melyből kiderül, hogy 2008 utolsó három havában 15,2 millió VGA fogyott, ami 42,7%-kal kevesebb, mint az azt megelőző esztendő ugyanezen időszakában. A szakértők szerint több oka is van a példátlanul gyenge eladásoknak. Az egyik legsúlyosabb, minden ágazatot érintő visszahúzó erő a fogyasztók mérsékelt vásárlókedve, ami a gazdasági recesszióból fakad, ugyanakkor azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a negyedik negyedévben egyetlenegy valóban említésre méltó, pénztárcanyitó új termék sem jelent meg a videókártyák piacán.

Némi vigaszt az nyújthat a VGA-gyártóknak, hogy nem csupán az ő forgalmukat nyirbálta meg a válság, hanem más IT-vállalatokét is. A múlt hónapban például a processzorpiacon bekövetkezett jelentős, 17%-os visszaeséséről számolt be a sajtó.