Adathalászok az MKB-nál

forrás Prim Online, 2009. április 16. 18:45

"Jelenleg még ismeretlen csalók elektronikus levelet küldtek az MKB Bank nevében, mely révén egy hamis, az MKB Bank honlapra hasonlító oldalon az ügyfelek NetBANKár internet banking azonosítóit próbálták megszerezni. Az illetéktelenek nem a banki honlapot/internetes rendszert támadták meg, hanem közvetlenül az ügyfelektől próbáltak azonosítókat megszerezni. Aki nem reagált a levélre, azaz a csatolt linken nem adta meg a csalárd levelekben kért azonosítókat, az az ügyfél nincs kitéve a veszélynek!" - olvasható egy április 15-ei keltezésű közleményben az MKB honlapján.

A VirusBuster víruslaborjának munkatársai is kaptak az adathalász üzenetből, amely láthatólag gépi fordítással készült. Az alábbi mintapéldány tárgya "Indisponibilitate ideiglenes" volt, szövege pedig a következőképpen hangzott (a csali link helyét dőlt betűvel jelölte a VirusBuster):

Tisztelt Ügyfelünk,

Mi jelenleg optimalizálja a műszaki platformot
a MKB Bank online szolgáltatás. Az adathalász
támadás a MKB Bank tömeges megszakítja a működését
az internet, az elektronikus banki visszaigazolással.

Kérjük, látogasson el a megerősítő e-mailt.

Visszaigazolás Electronica Directa
Hozzáférés MKB Bank Zrt


Elnézést kérünk az okozott kényelmetlenséget okoztak.
Köszönjük a megértést,

Csapat MKB Bank Zrt

Közleményében az MKB hangsúlyozza: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat. A pénzintézet arra inti ügyfeleit, hogy ha ilyen jellegű megkeresést kapnak, azt feltétlenül utasítsák vissza, s töröljék az üzenetet. Ugyancsak hasznos tanács: sose próbáljunk meg banki internetes oldalra e-mailben kapott linkre kattintva belépni, s azonosító adatainkat kizárólag a bank bejelentkező oldalára írjuk be. Az MKB azt is javasolja ügyfeleinek: biztonságuk fokozása érdekében vegyék igénybe a pénzintézet SMS hitelesítő szolgáltatását. És persze az eset megint megerősíti, milyen fontos, hogy jogtiszta, naprakészen frissített szoftverrel, illetve vírus-adatbázissal dolgozzunk - olvasható a VirusBuster hírlevelében.