Újabb, az MKB-ügyfeleket célzó adathalász e-mailt fogott el a VirusBuster

forrás Prim Online, 2009. május 21. 17:02

Rövid időn belől harmadszor próbálnak meg ismeretlenek - meglehetősen átlátszó módon - az MKB Bank internetes szolgáltatásához használt belépési azonosítókhoz hozzájutni. Az adathalászok a bank nevében küldött e-mailben azt kérik, hogy a címzett adja meg adatait egy weblapon, melyet természetesen a bűnözők hoztak létre a felhasználónevek és jelszavak begyűjtésére.

A VirusBuster víruslaborjához eljutott, alább idézett példány tárgya "Surgos Hirdetes" volt, szövege pedig a következőképpen hangzott (a csali link helye dőlt betűvel jelölve):

Kedves kliensünk
A securitate okokbol kifolyolag zártuk le az ön kontját.
Ez arra szolgál,hogy segitsék és védjék az ön kontját.
Újra kell restaurálja az ön kontjának az adatait arra,
hogy újra használhatóvá váljon az
ön kontja,és bebizonzitja,hogy nem volt informatikai rablásnak
az áldozata.
Újra kell irja az adatait a következö oldalon
link ,hogy
befejezhesse a procseszt.
KÖszönjük az eggyetértést.

Korábban az MKB többször közleményben hangsúlyozza: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat. A pénzintézet arra inti ügyfeleit, hogy ha ilyen jellegű megkeresést kapnak, azt feltétlenül utasítsák vissza, s töröljék az üzenetet. Ugyancsak hasznos tanács: sose próbáljunk meg banki internetes oldalra e-mailben kapott linkre kattintva belépni, s azonosító adatainkat kizárólag a bank bejelentkező oldalára írjuk be. Az MKB azt is javasolta ügyfeleinek: biztonságuk fokozása érdekében vegyék igénybe a pénzintézet SMS hitelesítő szolgáltatását. A biztonságos internetezés egyik alapfeltétele, hogy jogtiszta, naprakészen frissített szoftverrel, illetve vírusadatbázissal dolgozzunk - olvasható a VirusBuster hírlevelében.