A kalózok Brüsszelbe mennek

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 8. 10:41

A vasárnapi Európai Parlamenti választásokon a Pirate Bay fájlmegosztót támogató svéd kalózpárt 7 százalék fölötti eredmény ért el, így képviselőt küldhet a szervezetbe.

A fájlmegosztás támogatására a Pirate Bayből kinőtt párt népszerűsége az EP-választások közeledtével nőtt rohamosan. Ahogy a per előrehaladtával a svéd igazságszolgáltatás hibát hibára halmoz, és lassan az egész eljárás kezd kínossá válni, nem véletlen, hogy az ügy támogatására létrehozott Pirate Bay párt az EP-választások előtt a korábbi 0,6 százalékos népszerűségét 7 százalék fölé tornászta, és jelentős politikai erő lett Svédországban.

A választásokat 26 százalékkal a szociáldemokraták nyerték, majd a kormánykoalíció egyik pártja következik 17,7 százalékkal, őket követi a liberális FP 12,9 százalékkal, és végül a kalózpárt 7,1 százalékkal. Mivel Svédország 18 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ez egy képviselői helyet jelent a kalózpártnak, melynek népszerűsége a 18-30 évesek között a legnagyobb, nemek szerinti megosztásban pedig a férfiak 12, a nők 4 százaléka támogatását sikerült megszerezniük.

Bár ettől az egyetlen képviselőtől még nem várható gyökeres fordulat az EU fájlmegosztási politikájában, tény, hogy a kalózpárt mostantól saját beadványokkal képviseltetheti magát, ellentartva a francia jogvédő lobbi által az EU állásfoglalása ellenére másodszor is erőltetett szankcióknak, miszerint az illegális fájlcserélők internet-hozzáférését felfüggesztenék. Ez utóbbi megoldást az EU az információhoz való jog alapján utasítja el, mert szerinte az magasabb rendű jog, mint a tartalmak jogtulajdonosaié, ráadásul az előre fizetett mobil hozzáférések elterjedésével egy ilyen szankció vélhetően teljesen hatástalan maradna.