Gartner: 6 százalékkal csökkennek idén az IT-kiadások

Milkovits Gábor, 2009. július 9. 08:48

A Gartner piackutató legfrissebb prognózisa szerint 2009-ben világszerte 6 százalékkal kevesebbet költenek a cégek informatikai kiadásokra, mint tavaly.

Az előrejelzés 3,2 billió dolláros globális informatikai költségekkel kalkulál az idei évre, szemben a 2008-as 3,4 billióval. A recesszió elhúzódásának a jele, hogy a társaság márciusban még 3,8 százalékos visszaeséssel számolt, pedig már akkor is jócskán benne voltunk a válságban. Richard Gordon, a Gartner globális előrejelzési részlegének feje a sajtónak elmondta, hogy a világgazdasági válság enyhülése nem jár együtt rögtön az IT-ágazat feléledésével. A vállalatok ugyanis az újabb beszerzések előtt szeretnének megbizonyosodni helyzetük stabilizálódásáról, és csak ezután lesznek hajlandóak ismét az informatikai fejlesztésekre költeni. Az idei visszaesés súlyosságát bizonyítja, hogy mind a négy ágazatot, így a hardvert, a szoftvert, az IT-szolgáltatásokat és a távközlést is érinti, ami a legutóbbi, 2001-es válság idején nem fordult elő. A legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal a hardver-beruházások csökkennek, míg szoftverre csak 1,6 százalékkal költenek kevesebbet a cégek az idén.

Ami a jövőt illeti, 2010-re már 2,3 százalékos növekedéssel számol a Gartner az ágazatban. A konszolidáció azonban nem jelent majd kimondott, gyors ütemű fellendülést, mivel a piackutató szerint 2008 és 2013 között csupán 1,9 százalékkal fognak nőni az informatikai kiadások világszerte.