Szünetmentes áramforrások akár otthonra is

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 2. 19:33

A viharok és egyéb elektromos zavarok kárt tehetnek, és sajnos tesznek is, az elektromos készülékeinkben. A hirtelen jött áramkimaradás miatti nem normális leállás pedig adatvesztéshez, az operációs rendszer összeomlásához is vezethet.

Egy irodában azonban nem csak a számítógépek igénylik az effajta gondoskodást. Nagyértékű nyomtatók, faxok, telefonok és telefon központok, fénymásoló gépek vannak körülöttünk. az otthonunkban talán még értékesebb készülékek vesznek körül, a TV, hifi, külső háttértároló, modem és így tovább. Az elektromos feszültség és áramingadozás egyiknek sem használ. A modern UPS-ek valamennyi ilyen eszköznek biztonságot kínálnak. Ha választunk egy nagyobb teljesítményű szünetmentes áramforrást, akkor megóvhatjuk a PC mellett található valamennyi IT eszközt is, ez hosszú távon biztosan megtérülő beruházás.

Jó példa az Infosec kínálata, az X2 a kisebb teljesítmény igényű, kevesebb eszközzel rendelkező irodákba és a lakásokba illik. Mikroprocesszorral vezérelt automatikus feszültségszabályzója kiegyenlíti a hálózati jel ingadozását és megszűri az abban érkező “tüskéket”, túllövéseket, amit akár villámlás is okozhat. A faxot, modemet vagy a telefonokat is megóvhatjuk a telefonhálózaton érkező bajtól, ha az UPS-en keresztül használjuk őket. Ha megszűnik a hálózati tápellátás, akkor fénnyel és hangjelzéssel értesít bennünket, hogy pár percünk van még a biztonságos leállásra: befejezhetjük még a folyamatban levő faxot vagy leállíthatjuk a PC-t. A hálózati feszültség visszatérésekor automatikusan újraindíthatjuk a rá kötött berendezéseket, például a telefonközpontot. A lemerült akkumulátort mintegy 90%-os szintre körülbelül 4-6 óra alatt tudjuk visszatölteni, mindegyik modell esetében.

A nagyobb irodák igényeihez szabott az X3 család. Az UPS mellé egy szoftvert is kapunk, amivel a számítógépek lekapcsolása és egyéb események menedzselhetőek, ez ebben a kategóriában már megszokott dolog. A nagyobb teljesítményű modellek (1200 VA felett) akkumulátorai meghibásodás esetén “házilag” is cserélhetők, nem kell a szünetmenetes tápegységet szervizbe vinni emiatt. Így csak percekre esik ki az üzemből az eszköz. Az X3-1200, 1600 és 2000-es modellek nagy LCD kijelzőt is kaptak, amelyről a működési adatok, egy nem szakértő számára is, egyértelműen leolvashatók.