Toshiba üzemanyagcella-töltő két hónapon belül

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 6. 16:21

A Toshiba új elnöke azt ígéri, hogy cége a sok halogatás után két hónapon belül végre valóban piacra dob egy hordozható üzemanyagcella-töltő eszközt, ami megnyithatja az utat a DMFC energiaforrásos készülékek előtt.

A metanolalapú üzemanyagcellákkal (DMFC) már évek óta kísérleteznek, főleg japán technológiai cégek, ám az ígéretek ellenére az ilyen termékek még nemigen jelentek meg kereskedelmi forgalomban. Ennek egyik oka a miniatürizálás korlátaiban rejlik, valahol ugyanis el kell férnie a megfelelő használati időt biztosító üzemanyagnak, a cella mérete azonban mégsem lehet kényelmetlenül nagy. Erre jelenthet megoldást a hordozható töltő, mivel így maga a cella már lehet elég kicsi a mobiltelefonokban vagy mp3 lejátszókban való használathoz, a külön töltésre szolgáló kis tartályt pedig vihetjük szintén a zsebünkben. Maga a feltöltés másodperceket vesz igénybe, ami áldás a jelenlegi akkukkal összehasonlítva.

A metanolalapú üzemanyagcellás technológia számos előnyt ígér, hiszen egyszerre olcsó, megbízható, környezetbarát és hatékony, így ideális lehet a jelenleg használt, olykor túlhevülés miatt baleseteket is okozó lítium-akkuk leváltására. A kérdés már csak az, hogy mennyit kell még várni széleskörű elterjedésére: a Toshiba 2015-re már dollármilliárdos forgalmat vár a termékektől.