USB 3.0-kavalkád az Intel fejlesztői fórumán

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 18. 11:06

Az Intel jövő heti IDF fejlesztői fórumán számos USB 3.0 technológiával felszerelt készülék fogja demonstrálni az adatátviteli platformban rejlő lehetőségeket, köztük egy laptop és egy videókamera is.

Az USB 3.0 vagy más néven SuperSpeed USB segítségével a mostaninál akár tízszer gyorsabb adattovábbítás érhető el készülékek között, ami a növekvő igényeket tekintve igencsak jól jön. Az első USB 3.0 interfészes készülékek várhatóan az év végén, vagy 2010 elején kerülnek kereskedelmi forgalomba. A specifikációt az Intel, a Hewlett-Packard, a Microsoft, az NEC, az ST-Ericsson és a Texas Instruments dolgozta ki.

Az IDF-en többek között egy Fujitsu laptop fog bemutatkozni, amely az NEC kontroller-csipjének segítségével egy Buffalo külső merevlemezzel fog adatokat cserélni USB 3.0-n keresztül. Szintén látható lesz az első a technológiát használó videókamera is; egy nagyteljesítményű prototípus a Point Grey Research-től, amely a Sony 3-megapixeles "IMX036" CMOS szenzorával van felszerelve és 60 képkocka/másodperces sebességgel tud mozgóképet felvenni. A kameráról tömörítetlen 1080p HD videót fognak továbbítani egy laptopra a Fresco Logic SuperSpeed USB ExpressCard kártyájának segítségével. Ott lesz még a fórumon az Asus X58-as számítógépes alaplapja is, amely szintén az NEC kontrollerét használja az USB 3.0-hoz és egy nagy teljesítményű adattároló eszközzel fog kommunikálni az új USB Attached SCSI Protocol (UASP) protokoll révén.