A válság miatt lassul az új generációs mobilhálózatok fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 6. 13:11

Túljutott a válság nehezén a távközlési szektor, de a források szűkössége miatt lassul az új generációs mobilhálózatok fejlesztése és kiépítése a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) szerint.

A gazdaságélénkítésre fordított közpénzek egy részét a mobilhálózatok és a szélessávú infrastruktúra fejlesztésére kellene koncentrálni - javasolja hétfőn közzétett jelentésében az ITU. A világméretű gazdasági válság "tervek egész sorát hiúsította meg. Számos szolgáltató kényszerült a meglévő hálózatok továbbfejlesztését és az új generációs hálózatok kiépítését célzó programok elhalasztására" - áll a jelentésben, amely a szervezet hétfőn kezdődött genfi tanácskozására jelent meg.

 Az ágazat működését szabályozó kormányok továbbra is nehezen tartanak lépést a technológiai fejlődéssel, a telekom cégek ezért a mostani válságos, fejlesztési forrásokban szűkös időkben jóval óvatosabb beruházási politikát követnek az új technológiákkal kapcsolatban - állapítja meg az ENSZ szakosított szervezeteként működő ITU. Ugyanakkor kedvező jel, hogy a tagállamok kétharmadában a kormány elfogadja, vagy legalábbis nem gátolja az internet alapú hangátviteli szolgáltatások (VoIP) terjedését, aminek következtében számos országban meredeken visszaesett a monopóliumot élvező állami távközlési társaság bevétele - nyugtázza a jelentés.

 A mintegy 200 országot és a szektor közel ezer szereplőjét tömörítő ITU Telecom World 2009 című konferenciája hétfőtől péntekig tart. A részvételt lemondta több világcég - köztük az Ericsson és a Siemens -, a korlátozott pénzügyi lehetőségekre hivatkozva.