Szemmel verés: tekintettel vezérelt zenelejátszó

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 7. 08:10

A japán DoCoMo egyik legfrissebb agyszüleménye a szemmel irányított lejátszó, melynek első működő darabját már be is mutatták.

A DoCoMo kutatási és fejlesztési részlegét soha nem lehetett lustálkodással vádolni, most a szemvezérlés gyakorlati megvalósításával álltak elő. A cég az első ilyen kísérleteket még tavaly folytatta le, ám akkor még egy nagyon kényelmetlen és bonyolult fejre húzható eszköz segítségével. A mérnökök azóta jelentősen finomítottak a megoldáson, és most már valóban egyszerűen használható, kényelmes, ám mégis többnyire értelmetlen terméket sikerült kifejleszteniük.

A CEATEC technológiai vásáron a gyakorlatban is bemutatott eszköz egy optikai érzékelőre épül, és valóban úgy működik, ahogy elképzelnénk. Tekintetünk jobbra fordítása például egy számmal előbbre ugratja a lejátszási listát, ugyanez ballra természetesen visszafelé léptet. A DoCoMo szerint még folytatják a kísérleteket, nem sorozatgyártásra érett modellről van szó, a fejlesztés folytatódik, csupán az eddig elért gyakorlati eredményeket akarták hogy is mondjuk, szemléltetni. Nagy kérdés, hogy mindez a technikai kunszton kívül mire lesz jó, ám ha a mindennapok felhasználói nem is kapkodnak majd érte, hatalmas segítség lehet a fogyatékkal élők milliói számára.