Adobe-javítás is érkezik a Microsoft frissítéseivel

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 12. 08:13

Azonnal kihasználható hibát találtak az Adobe egyik legnépszerűbb szoftverében az Adobe Reader legfrissebb, valamint korábbi verzióiban is, a hiba javítását keddre ígéri a vállalat.

A hét ezúttal nem csupán a Microsoft minden hónap második keddjére előre ütemezett frissítési köre miatt lesz izgalmas biztonságtechnikai szempontból, az Adobe is fontos javítást készül kiadni ugyanezen a napon.

Az Adobe Reader 9.1.3 és az Adobe Systems Acrobat szoftverének korábbi változataiban olyan hibát találtak, melynek kihasználására máris megjelent rosszindulatú kód az interneten. A Trend Micro szakemberei által leírt hiba így a legveszélyesebb besorolást kapta, ezért a nagy sietség és a napokon belüli, közeli javítás.

A hiányosságot a "Troj_Pidief.Uo" elnevezésű kód használja ki, mely „Js_Agent.Dt” kódot tartalmazó PDF-el érkezik, és egy "Bkdr_Protux.Bd"-t telepít gépükre. Magyarul speciálisan megformázott rosszindulatú PDF állományok révén terjed a fertőzés, és következménye egy a felhasználó számára láthatatlan kiskapu elhelyezése a gépen. A szakértők szerint a hiba a Microsoft Windows 98, ME, NT, 2000, XP és Server 2003 rendszereken használható ki, így a jelek szerint a Windows Vista és Windows 7 felhasználók nem érintettek. A frissítési időpontja, vagyis a Microsoftéval egyező kedd a rendszergazdáknak kedvez, hiszen így egy körben, előre tervezhetően frissíthetik a cégek gépparkját.