Kínában betiltották a Windows XP-t

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 19. 07:28

Egy helyi bíróság szerint a Microsoft operációs rendszerében kínai vállalt szellemi tulajdonát használják jogtalanul, a döntés nem jogerős, de a szoftvergyártó addig is felfüggeszette a forgalmazást.

Az egyes számú középfokú népbíróság Pekingben azért mondta ki a népszerű operációs rendszer forgalmazásának tilalmát, mert szerinte a Microsoft a helyi Zhongyi Electronics vállalat fejlesztéseit és kínai fontjait úgy vette át, hogy azokért nem fizetett jogdíjat. Az ügy egészen a Windows 95-ig, vagyis az első úgynevezett modern Windows-ig datálható vissza. Ebben, és szinte az összes későbbi változatban felhasználták a Zhongyi Electronics szellemi tulajdonát képező fejlesztéseket, köztük a Windows 98-ban, 2000-ben, és végül az XP-ben. A bíróság szerint az új operációs rendszert, a Windows 7-et, és elődjét, a Vistát nem érinti az ügy, ezekben már nem szerepelnek a kérdéses kódok.

Kérdéses volt még egy Zhemga nevű termék sorsa, mely szintén a Zhongyi Electronics tulajdona, ám a bíróság szerint nem áll meg az a vád, hogy ezért a rendszerért nem, vagy nem a meghatározott módon kaptak volna fizetséget. A pekingi bíróság döntése nem jogerős, ám amíg felsőbb bírósághoz jut az ügy, a Microsoft elrendelte hosszú évek óta legnépszerűbb operációs rendszere forgalmazásának felfüggesztését Kína egész területén. Az ügy meglehetősen kínos, annak ellenére, hogy a Microsoft éppen az XP nyugdíjazásán dolgozik már mióta, és korábban a Vista, most pedig sorban következő és szellemi utódja, a Windows 7 terjesztésén munkálkodik. Az ázsiai piac azonban csábító milliárd fős méretei ellenére kemény dió, nem csupán a szoftverkalózkodás, de a gyorsan előretörő helyi fejlesztésű, az ottani igényeket gyorsabban pontosabban kiszolgáló változatok előretörése okoz fejtörést a nyugati vállalatoknak.