Soron kívüli javítófolt az Explorerhez

Milkovits Gábor, 2010. január 20. 07:19

A Microsoft a Cnet értesülése szerint soron kívüli javítófoltot készül kiadni az Internet Explorer biztonsági réséhez, amelynek kihasználásával a napokban több nagyvállalat, köztük a Google rendszerét is megtámadták.

A hírforrás szerint a Microsoft azután döntött a rendkívüli javítás kiadása mellett, hogy az interneten megjelentek a hiba kiaknázását lehetővé tevő kódok. A döntésben ugyanakkor nyilvánvalóan az is szerepet játszhatott, hogy a napokban egyre több szoftverbiztonsági szervezet, valamint a német és a francia kormány is más böngészők használatát javasolta az egyelőre javítatlan sebezhetőség miatt. A Google, az Adobe a Juniper és más technológiai nagyvállalatok rendszereit ért szisztematikus támadásban a Windows XP-n futó IE6 verzió hibáját használták ki, szoftverbiztonsági szakemberek szerint ugyanakkor Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2003 és Windows Server 2008 alatt is megvan a lehetőség a sebezhetőség kiaknázására, bármely IE 5-nél újabb böngészőn keresztül. Az okozott kár mértéke eltérő lehet, van ahol rendszerösszeomlást, máshol távirányíthatóságot tesz lehetővé az Explorer súlyos biztonsági rése.

A Cnet szerint a javítás tesztelését még a hétvégén befejezik, így a kibocsátásra a jövő hét elején sor kerülhet. A támadásokkal kapcsolatosan egyébként már jelentek meg olyan vélemények, hogy a kínai kormány állhat a Google elleni akció hátterében.