USB 3.0 az Apple készülékein?

Milkovits Gábor, 2010. február 4. 07:34

Tajvani hírforrások szerint az Apple USB 3.0 kontrollereket rendelt tesztelésre helyi gyártóktól, habár a konkrétan hírbe hozott Genesys a nyilvánosság előtt cáfolja az értesülést.

Az Apple támogatása mindenesetre sokat lendíthetne az új adatátviteli csatlakozófelület ügyén, valahogy úgy, ahogyan az iMac sikere segített az eredeti USB elterjedésében még 1998-ban. Az Apple természetesen most sem avatja be a nyilvánosságot ilyen belső ügyekbe, azonban a hír e nélkül is némileg ellentmondásos. Az Apple ugyanis az Intel-el együtt egy ideje igen komoly erőforrások bevonásával dolgozik a Light Peak elnevezésű optikai kábeles interfészen, amelyet egyértelműen az USB és a FireWire felváltására szánnak. Márpedig ha a fejlesztés megfelelő ütemben halad, nem biztos, hogy a cég vesződni akar a legújabb, egyelőre csak igen szűk körben elérhető USB megoldással.

Az USB 3.0 interfész elvben már akár 4,8 Gb/s-os adatátvitelt biztosít, és így komoly előrelépést jelenthet az eddigi USB 2.0-hoz képest, ráadásul nagy előnye, hogy az új eszközök együttműködnek a régebbi szabvány USB-csatlakozós készülékekkel is. A laptopok esetében külön szerencsés, hogy kifejlesztettek olyan ExpressCard-USB 3.0 adaptereket, amelyekkel a noteszgépek többsége ki tudja majd használni a gyorsabb csatlakozófelület előnyeit az ilyennel rendelkező perifériákkal való kommunikációban. Az első USB 3.0 csatlakozós laptopok a januári CES kiállításon mutatkoztak be.