A Fujitsu építette Japán leggyorsabb szuperszámítógépét

forrás Prim Online, 2010. március 10. 11:50

A Fujitsu bejelentette a Japán Atomenergia Ügynökséggel (JAEA) közösen indított szuperszámítógép-fejlesztési projektje lezárását. A partnerek üzembe állították az új rendszert.

A gép 186,1 teraflop teljesítményt ért el a LINPACK teljesítménybenchmark tesztjén. A 2009 novemberében közölt, legfrissebb TOP500 lista alapján jelenleg ez Japán leggyorsabb szuperszámítógépe. Az új rendszert az atomenergia-kutatás több területén is használni fogják, egyebek mellett a magfúzió szimulálására. A szuperszámítógép fontos szerepet játszik majd az atomenergia biztonságos használatának támogatásában.

Új szuperszámítógép rendszer
Az új, hibrid rendszer három számítógépes szerverrendszerből áll. Ezek mindegyike eltérő célt szolgál: az első egy fejlett párhuzamos számítási egység, a második a következő generációs szuperszámítógép alkalmazásainak fejlesztését támogató egység, a harmadik pedig egy osztott memóriájú SMP szerver. A rendszer magját képező párhuzamos számítási egység a Fujitsu legújabb PRIMERGY BX900 pengeszerverének 2134 node-os (4268 CPU és 17 072 processzormag) konfigurációjával biztosítja a nagy teljesítményű párhuzamos számítási környezetet. A node-ok a legújabb InfiniBand QDR nagy sebességű csatlakozási technológiával kapcsolódnak egymáshoz.

A következő generációs kódfejlesztő egység egy 300 node-os FX1 szerverfürtből, az osztott memóriájú szerver pedig egy egynode-os SPARC Enterprise M9000 UNIX szerverből áll. A rendszert egy 36 elemből épített ETERNUS DX80 lemezes tárolótömb teszi teljessé.

A három szerverrendszer mindegyike a Fujitsu nagy teljesítményű számítási köztesszoftverét, a Parallelnavit futtatja, amely közös fejlesztési és végrehajtási környezettel és egységes felügyelettel gondoskodik a kifogástalan működésről.