Újabb nulladik napi kritikus rés az Exploreren

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 10. 18:15

Alig hogy megjelent a szokásos havi Microsoft frissítőcsomag, máris egy újabb veszélyes böngészőrésre figyelmezteti a szoftveróriás a felhasználókat, amely kártékony kódok futtatását teszi lehetővé.

A redmondi konszern által kiadott közlemény szerint a sebezhetőség a 6-os és 7-es verziókat érinti, az újabb 8-as változatot használó internetezőknek viszont nincs mitől tartaniuk. A biztonsági leírásból kiderül, hogy a hiba a Pointer Reference elemben található, s már akkor bekövetkezik a fertőzés, ha az internetezők ellátogatnak egy manipulált weboldalra. A Microsoft azt tanácsaolja a felhasználóknak, hogy ha Vistán, vagy Windows 7-en futtatják a veszélyeztetett böngészőket, akkor váltsanak Protected, azaz védett módba, így jelentős mértékben lecsökkenthető a külső támadások esélye. A redmondi vállalat szerint már létezik a sebezhetőséget kihasználó kód, és a hackerek már megkezdték annak terjesztését.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor javítja ki a vállalat a most felfedezett hibát, ám az is elképzelhető, hogy egy soron kívüli frissítéssel fogják befoltozni a sebezhetőséget.