Virtuális asztali környezet létrehozása VMware View4-gyel

Kovács Attila, 2010. március 17. 19:53

Március 17-én négyszáz résztvevővel rendezték meg a VMware budapesti virtuális destop napját az Aréna Plazában. A házigazdák ezt az eseményt arra is felhasználták, hogy sajtótájékoztatót rendezzenek, a már korábban bejelentett VMware View4 adatközpont virtualizáló desktop integrációs platformról.

Ismeretes, a VMware a vékonykliens alapú környezetet (is) forradalmasította a View4 -gyel, amely adatközpontokból szolgáltat egymástól különválasztott virtuális asztali gépeket - mindegyiket saját operációs rendszerrel, alkalmazásokkal és egyéni felhasználói konfigurációval. "A View4 egységes megoldásként már kliensgépeket is virtualizál, ezzel lehetővé teszi a a decentralizált felhasználók központosított kezelését" - mondta a tájékoztatón  Marek Swierad, a VMware kelet-európai regionális menedzsere. Hozzátette: "A VMware olyan egységes felületet nyújt az ügyfeleknek, amely a lehető legkevesebb ráfordítással biztosítja a felhasználói élményt, miközben nagyban egyszerűsíti az asztali gépek és alkalmazások kezelését". A konferencia egyik fő üzenetét továbbítva, Swierad kijelentette: a VMware nemsokára bejelenti közös szolgáltatási modelljét az infrastruktúra-felhők számára.

Architektúráját tekintve, a VMware View4 a következő alaptechnológiákat egyesíti:


A tájékoztatón bemutatkozott a Széchenyi István Egyetem VMware alapú szerver és desktop virtualizációs projektje. A már meg is valósított célok voltak: tesztkörnyezet kiépítése a jövő fejlesztéseihez; központosított menedzsment; felügyelhetőség biztosítása; egyszerűbb karbantartás, tesztelhetőség, bővíthetőség; a fizikai szerverek számának csökkentése; magas rendelkezésre állás biztosítása.