Viszlát Pannon, helló Telenor

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 18. 14:44

A Pannon bejelentette, hogy felveszi a tulajdonosra utaló Telenor nevet és márka-identitást, közvetlenül összekapcsolva a 3,6 millió magyar előfizetőt a 13 európai és ázsiai országban jelen lévő Telenor 174 milliós ügyfélkörével.

A Pannonban a vállalat 1994-es alapításakor Pannon GSM néven kezdte meg hazai pályafutását a tulajdonos természetesen már akkor is a Telenor volt. Az időközben Pannon névre váltó vállalat újabb márkaformálásként hamarosan felveszi a Telenor nevet. Ezzel összhangban a Telenor bejelenti a Digitális Magyarország koncepció iránti elkötelezettségét, amely gazdasági és társadalmi téren is segít kiaknázni a mobilinternetes kommunikációban rejlő lehetőségeket.

Egy a Telenor által ma közzétett felmérés eredményei szerint az internet jövőbeni terjedése számottevően növelheti a GDP-t, mintegy 88 ezer új munkahelyet teremt a hagyományos és új, kreatív iparágakban, és akár 44 ezer új vállalkozás elindításához is vezethet a 2020-ig tartó időszakban. A Boston Consulting Group által készített felmérés azt prognosztizálja, hogy az internetezés nagyrészt a mobil szélessávú technológiának köszönhető terjedése nyomán 2020-ra mintegy 5,7 millió előfizető, azaz a háztartások 91 és a cégek 96 százaléka rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, amelyek 54 százaléka vezeték nélküli technológia lesz majd. Ez tekintélyes, mintegy 805 milliárd forintos többlet adóbevételt hozhat a költségvetés számára, valamint elvben jelentősen emelheti a szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások színvonalát, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok és a vidéki területeken élők számára is elérhetővé teszi az internetet.

A Digitális Magyarország kezdeményezés megvalósításába bevont szakmai partnerek többek között: a Microsoft, az IBM, az SAP Hungary, a HP, a Promedcom és az Omron Healthcare Magyarország, az Alcatel Lucent Hungary, a MOHAnet, a CompuGroup CEE GmbH, a MultiAlarm, a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem Informatikai Kara, az Óbudai Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Nokia Siemens Networks, az Ericsson, a Huawei, a Cisco, a ZTE, az NSN, a NEC, a Dell, a Lenovo, az Acer, a HTC, a RIM, a Wavecom és a Cinterion. A projekt arra keres választ, miként segítheti elő a mobil szélessávú internet a mobil munkavégzés, a szállítmányozás és a logisztika, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, a közszolgáltatások (pl. az egészségügy és az oktatás) fejlődését, valamint a társadalmi esélyegyenlőség és a közbiztonság javítását. Ennek érdekében 16 kísérleti projekt indul különböző magyarországi településeken. Ezzel kapcsolatban a Telenor később közöl részleteket, valamint a cég szeretné elérni, hogy Magyarország lakosságának többsége hozzáférhessen mobil szélessávhoz 2013-ra, és hogy 2020-ra általánosan elérhetővé váljon a mobil szélessáv.

A Telenor Csoport nemzetközi szinten nyújt távközlési, adat- és médiakommunikációs szolgáltatásokat. Skandinávia, Kelet-Közép-Európa és Ázsia 13 piacán rendelkezik mobil érdekeltséggel. A norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója – 174 millió mobil előfizetővel (2009. IV. negyedév), 107 milliárd norvég korona éves árbevétellel (2009) és több mint 40 ezer alkalmazottal (mindhárom adatba beleértve a Kyivstar számait).