12 külhoni szervezet eMagyar/eRégió pontjai nyertek támogatást

Kovács Attila, 2010. április 1. 19:05

2010. április 1-jén kihirdették az eMagyar/eRégió Hálózat működésének támogatását célzó pályázat eredményeit.

A MeH Infokommunikációs Államtitkárság által menedzselt pályázatnak köszönhetően 12 határon túli magyar társadalmi szervezet részesült támogatásban, amelyek részt vesznek az eMagyar Pontok fenntartásában. Az eMagyar Pontok hozzájárulnak a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolódásának elősegítéséhez, amely meghatározó tényezője a külhoni magyar közösségek gazdasági megerősödésének, valamint szülőföldön való boldogulásának. Az eredményhirdetésen részt vett Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára, Csepeli György a MeH Infokommunikációs Államtitkárságának közpolitikai igazgatója, valamint Kőhalmi Zsolt, a Puskás Tivadar Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A pályázat célja az volt, hogy az információs társadalom megvalósítása érdekében létrehozott eMagyar/eRégió Program működéséről gondoskodjon olyan módon, hogy a már létrehozott, és jelenleg is működő eMagyar/eRégió pontok folyamatos működtetését támogatja.

Támogatásban azon, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott államokban, az Osztrák Köztársaságban, valamint az Egyesült Államokban bejegyzett és működő jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részesülhetnek, amelyek a pályázati felhívás megjelenésének időpontjában az eMagyar/eRégió hálózat részét képező, működő eMagyar/eRégió pontot működtetnek.

A pályázatban részt vevők 100%-os vissza nem térítendő támogatási összegre pályázhattak, amelynek keretében infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztések, tartalomfejlesztés, valamint informatikai képzések valósíthatóak meg.

Az idei évben az alábbi szervezetek nyertek támogatást, közel 50 millió forint értékben:

1.    Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége(Ausztria/Bécs)
2.    Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (Ausztria/Burgenland)
3.    eTransylvania Egyesület (Románia/Erdély)
4.    Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Horvátország)
5.    KMKSZ - Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna/Kárpátalja)
6.    Magyar Egyesületek Szövetsége ( Horvátország)
7.    Magyar Emberi Jogok Alapítvány (USA/ Ny-i magyarság)
8.    Magyar Nemzeti Tanács (Szerbia/Vajdaság)
9.    Esterházy János Társulás (Szlovákia/Felvidék)
10.    Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (Szlovénia/Muravidék)
11.    Szövetség Közös Célokért (Szlovákia/Felvidék)
12.    Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (Ukrajna/Kárpátalja)