Szuperszámítógépet kap három hazai egyetem

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 8. 09:15

Szuperszámítógépet kap három hazai egyetem: a debreceni, a szegedi és a pécsi. Az összesen 4,2 milliárd forintos beruházás az Új Magyar Fejlesztési Terv keretében valósul meg az idén - közölte Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) igazgatója szerdán Debrecenben, a Networkshop 2010 informatikai konferencia sajtótájékoztatóján.

A szakember közlése szerint a fejlesztés 2007 óta tart és három területen valósul meg: az adathálózat fejlesztésére 2,2 milliárd forint, a nagyteljesítményű számítástechnikai berendezésekre 1,1 milliárd forint, videokonferenciák megoldására 0,9 milliárd forint
pályázati pénzt nyertek el.

Arról, hogy milyen teljesítményű lesz a hálózatba kapcsolt egyetemi szuperszámítógép, Nagy Miklós annyit mondott: igen-igen nagy teljesítményű, ugyanis - mint fogalmazott - ezeknek a berendezéseknek a paraméterei hétről hétre változnak, s mire körülbelül két hónap múlva a beszerzés megvalósul, már a jelenleginél lényegesen nagyobb teljesítményű számítógépekhez juthatnak hozzá.

A debreceni - immár 19. alkalommal megrendezett - Networkshop konferencián a magyarországi kutatási, felsőoktatási, valamint közgyűjteményi közösségek és a hazai informatikai szektor szereplői cserélik ki tapasztalataikat az ágazat informatikai lehetőségeiről.

Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke elmondta: a nemzeti információs és infrastruktúrafejlesztési program koordinálása visszakerült az akadémiához, s ezzel "helyére került a program".

A program országos hálózata Budapesten kívül 30 vidéki városban teszi lehetővé a nagysebességű adathálózati csatlakozást a kutatási, a felsőoktatási és a közgyűjteményi szféra számára.

Zombory László professzor, a konferenciát szervező HUNGARNET Egyesület elnöke közölte: a Networkshop 2010 konferencia mind a kutatási, oktatási, közgyűjteményi információs infrastruktúra fejlesztése, nemzetközi kapcsolatai és versenyképessége, mind pedig a hazai általános informatikai fejlődés és kultúra szempontjából meghatározó jelentőségű eseménye az informatikai szakmai közéletnek. Közölte, hogy az egyesület négy éve alapított díját az idén Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója és Pásztor Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikusa kapta.

A Networkshop 2010 informatikai konferencia pénteken fejeződik be a Debreceni Egyetemen.