Májusban ismét Adattárház Fórum

forrás Prim Online, 2010. április 22. 14:15

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Adattárház Fórum, amely a hazai adattárházas szakemberek és felhasználók legnagyobb szállítófüggetlen szakmai találkozója.

Az adattárházak népszerűsége töretlen
Az egyre több forrásból érkező, mindent elborító adattömeget magába nyelő és könnyen érthető jelentésekké és elemzésekké alakító adattárházak továbbra is egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalati informatikában, újabb és újabb üzleti területeket meghódítva.
 A technológiai fejlődés is igen gyors ütemben zajlik; mind a hardveres, mind a szoftveres oldalon újabb és újabb szállítók és megoldások jelennek meg. Egyre népszerűbb az óriási feldolgozási feladatokat számos szerver között szétosztó masszívan párhuzamos számítógépfürtök alkalmazása,  az adattárolás terén pedig a Flash és SSD alapú lemezek ígérnek a jelenleginél többször nagyobb feldolgozási sebességeket.
Szükség is van azonban a folytonos műszaki innovációra, hiszen az adatbázisok mérete és a felhasználók száma egyre nő. Immár Magyarországon sem szokatlan a több tucat terabájtos, felhasználók százait vagy ezreit kiszolgáló adattárházak alkalmazása.

Külföldi és hazai előadók
Az idei konferencia egyik fénypontja a hatalmas részecskegyorsítójáról ismert svájci CERN kutatóintézet előadása. A fizikai kísérletek eredményeképpen rendszeresen sok-sok terabájt mérési adat keletkezik, és ennek az adattömegnek a tárolása, feldolgozás és elemzése nem mindennapi kihívások elé állítja az intézet szakembereit.
Szintén érdekesség, hogy a konferencia kedvéért hazánkba látogat a neves Rittman Mead tanácsadócég egyik alapítója, aki egy angliai adattárházas esettanulmányt fog bemutatni előadásában.
A külföldi vendégek mellett közel tucatnyi, az adattárházakkal kapcsolatos fejlesztési és üzemeltetési kérdéseket tárgyaló előadás és esettanulmány szerepel a programban.  Szó esik az adattárház projektek sikertényezőiről, az agilis fejlesztési módszerek alkalmazhatóságáról és beszámol tapasztalatairól a Telenor csoport hazánkban működő BI kompetenciaközpontjának vezetője is.

Gyakorlati szemléletű workshopok
Újdonságként a hagyományos előadások mellett két workshop is megrendezésre kerül, amelyeken a résztvevők a mindennapi gyakorlatban is alkalmazható, praktikus tudnivalókat sajátíthatnak el.
Az egyik ilyen munkacsoport az adatbányászati alkalmazások adattárházas integrációjával fog foglalkozni, a másik pedig az egyre népszerűbb csillagsémás adatmodellezési technikákba ad betekintést.


 Az Adattárház Fórum 2010. május 11-én kerül megrendezésre. A rendezvény részletes programja a www.adattarhazforum.hu weboldalon olvasható.