Intel Atom CPU okostelefonokba

Milkovits Gábor, 2010. május 6. 15:07

Az Intel bemutatta az első olyan Atom mobilcsipeket, amelyeket kifejezetten okostelefonokhoz és mini tablet készülékekhez fejlesztett ki a cég.

Pankaj Kedia, az Intel mobilrészlegének vezetője a sajtónak elmondta, hogy az új lapkák komoly technológiai áttörést jelentenek. Az energiatakarékosság érdekében ugyanis a processzorok 19 különálló, úgynevezett „energiaszigetre” vannak felosztva, amelyek egyenként képesek más-más feladatokat ellátni. Abban az esetben, ha csak egy részük dolgozik, a többi automatikusan kikapcsol és így áramot sem fogyaszt. Kedia szerint az új CPU-val felszerelt mobilok átlagosan 10 nap készenléti időt, 48 óra zenelejátszást, hat óra 3G adattöltést, illetve öt óra 720p videónézést fognak támogatni.

Az új csipek azért is kiemelten fontosak az Intel számára, mert a mostani immár a harmadik próbálkozás a processzorgyártó életében arra, hogy végre megvesse a lábát a kulcsfontosságú mobilpiacon. Elemzők szerint a helyzet változatlanul kockázatos, mivel az okostelefonok túlnyomó részében működő, ARM fejlesztésű processzorokról történő átállás komoly változtatást és így pénzt is igényel a készülékgyártók részéről. Az Intel-nek így a sikerhez egyszerre kell felvennie a versenyt ezekkel a CPU-kkal az energiatakarékosság terén, emellett pedig látványosan többet kell nyújtania náluk teljesítmény-fronton. Hogy ez sikerül-e, az majd akkor lesz eldönthető, ha az új Atom lapkák végre bemutatkoznak a mobilokban. Első körben azonban Kedia szerint mini tablet PC-kben fognak megjelenni a termékek.