Digitális "Noé bárkáját" épített az Európai Bizottság

Milkovits Gábor, 2010. május 22. 12:13

Az Európai Bizottság több nemzetközi tudományos intézménnyel együttműködve egy olyan archívumot hozott létre, amelyben a veszélyeztetettnek ítélt digitális fájlformátumok kódjait, illetve az ilyen fájlok helyreállításához szükséges eszközöket és információkat tárolják, különböző formákban.

A svájci Alpokban lévő, szigorúan őrzött helyszínen egyelőre a JPEG, a JAVA, a .Mov, a HTML, illetve a PDF „genom-ját”, azaz digitális kódtérképét tárolják archív szabvány verziókként, vagyis JPEG2000, PDFA, TIFF és MPEG4 formátumokban. Méghozzá nem is csak egy adathordozón, hanem egyszerre CD-n, DVD-n, Blu-ray lemezen, flash SSD-n, floppy-n, mágnesszalagon, mikrofilmen, sőt papírra kinyomtatva is. 2500 különálló adathalmaz csak arra szolgál, hogy feltérképezze az említett formátumokat és leírja, hogyan lehet elérhetővé tenni az ezekben tárolt adatokat a jövőben.

Az elsőre kissé abszurdnak hangzó elképzelés nagyon is indokolt, elég, ha csupán arra gondolunk, mekkora frusztrációt okoz, ha csak egy néhány éves floppy lemezről szeretnénk adatokat beolvasni a PC-nkbe és ez valamiért nem sikerül. Az EB által is finanszírozott Planets projekt adatai szerint csak az Európai Unió mintegy hárommilliárd eurót veszít évente azzal, hogy fontos adatok elérhetetlenné válnak a hardverek és szoftverek elévülése következtében.