Májusban is Magyarország vezeti a spamranglistát

forrás Prim Online, 2010. május 27. 18:03

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. május havi jelentésének eredményeit. Ismét Magyarország vezeti a spamranglistát, az e-mail forgalom 95,4 százaléka volt kéretlen levél. Világszinten 10 spam levélből 9 tartalmaz URL-hivatkozást. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz. A spam URL hivatkozásokban található domainnevek közül a top 4 valamely közismert közösségi média, blog, vagy fájlmegosztó weboldalhoz tartozott.

 “A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek csupán egy rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől” - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.
A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint, mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

A MessageLabs májusi jelentése a spamek és botnetek számának növekedését vizsgálta Afrika keleti parti országaiban. Az Afrikából eredő spamek száma átlagosan 3 százalékkal emelkedett egy éven belül, ami számokban kifejezve napi plusz 1, 2 billió Afrikából elküldött kéretlen reklámlevelet jelent.

A júniusban kezdődő labdarúgó-világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai:


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai országonként:


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai szektoronként: