Új Fujitsu PRIMERGY szerverek akár 40 százalékkal nagyobb teljesítménnyel

Kovács Attila, 2010. június 3. 13:02

A Fujitsu új generációs PRIMERGY szervercsaládja az Intel Xeon 5500 processzorcsaláddal üzemelő szerverekhez képest akár 40 százalékos, az egymagos Intel szerverekhez képest pedig 15-szörös teljesítménynövekedést érhet el. Utóbbi esetében az üzemelési költségek 90 százalékos csökkenése mellett. A rendszerek energiahatékony hardverrel, praktikus szolgáltatásokkal és megoldásokkal támogatják az átfogó virtualizációs projektek megvalósítását. A PRIMERGY TX300 S6 toronyszerverből, PRIMERGY RX200 S6 és RX300 S6 rack-szerverekből, valamint PRIMERGY BX920 S2 és BX922 S2 pengeszerverekből álló termékcsalád a piac első 32 nanométeres processzorait, az új (Westmere kódnevű) Intel Xeon 5600 processzorsorozat tagjait tartalmazza.

A PRIMERGY x86-os szerverek rendkívül sikeresek a magyar felhasználók körében. Míg az x86-32/64 kategóriájú szerverek hazai piaca 2010 első negyedévében összességében 26,4 százalékkal3 bővült a megelőző év azonos időszakához képest, a Fujitsu értékesítése több mint 300 százalékkal3 növekedett. A Fujitsu Technology Solutions Kft. piaci részesedése az első negyedév végén meghaladta a 10 százalékot3. A már Magyarországon is elérhető PRIMERGY S6-os sorozattól a Fujitsu Technology Solutions Kft. szerverpiaci szerepének további jelentős növekedését várja.

A kétfoglalatos, x86-os PRIMERGY szerverek új generációja ismét jelentős fejlesztéseket vezet be a torony és rack modellektől az adatközpontos pengékig a teljes termékcsaládban. Ezek tovább fokozzák a kimeneti teljesítményt és csökkentik az áramfogyasztást. A Fujitsu optimalizált hardvereit, szolgáltatásait és megoldásait az Intel Xeon 5600 processzorsorozat kimagasló feldolgozási teljesítményével ötvözte. A kis fogyasztáshoz a Fujitsu Cool-safe technológiája és a ServerView továbbfejlesztett fogyasztásszabályozási képességei is hozzájárulnak. Az új PRIMERGY szerverekkel több feladatot lehet elvégezni kevesebb erőforrással.

A teljesítmény átütő növelése és a költségek csökkentése érdekében a Fujitsu számos új megoldást alkalmaz az S6-os sorozatú szervereinél. Ilyen például az FCOE (Fibre Channel over Ethernet), amely segítségével kihasználható a 10Gbit/s-ig növelt Ethernet teljesítménye, ezzel támogatva a tárolók és hálózati I/O konszolidálását és csökkenti a szerverekben használt adapterek, a kábelek és a switch portok számát, valamint az adatközpont áramellátásának és hűtésének költségeit.

Hasonló célokat szolgál a 6 Gb/s SAS (SAS 2.0) alkalmazása, amely az első generációs SAS-eszközökhöz képest gyorsabb adatelérést biztosít a korábbi átviteli sebesség megduplázásával, valamint több és gyorsabb HDD csatlakoztatását teszi lehetővé egy vezérlőhöz. A megoldást visszamenőleges kompatibilitást biztosít a meglévő 1,5 Gb/s vagy 3 Gb/s sebességű SAS/ SATA rendszerekkel, hatékonyabban hasznosítja a meglévő sávszélességet a SAS 1.0-hoz képest és sávszélesség-energiafogyasztás aránya is meghaladja azt.

Az új szervergenerációban alkalmazott Solid State Disk (SSD) technológia segítségével a meglévő kontrollereket használva a forgó alkatrész nélküli diszkek a nagyobb megbízhatóság mellett jelentős sebességnövekedést biztosítanak.

A PRIMERGY családra jellemző méhsejt szerkezetű előlap akár 40 százalékkal javítja a szellőzés áteresztő kapacitását, a levegőt pedig „Cool-safe” légcsatornák terelik oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. A nagyobb méretű ventillátorok eredményesebben és halkabban hűtik a CPU-kat és a memóriát. A ServerView elnevezésű rendszerfelügyelet szabályozza a fogyasztást az aktív teljesítmény és a költség szabályozásához.

A PRIMERGY család új generációjának egy modelljét tesztelték az IDS Scheer, az üzleti folyamatellenőrzés globális piacvezető vállalatának magyarországi szakemberei. Az IDS Scheer az RX300 S5-ös és az új RX300 S6-os szervereken SAP ERP 6.0 és MS Windows Server 2008 64 bit alkalmazási környezetben négy különböző feladat – adatbázis import, mandant másolás, mandant törlés és adatbázis ellenőrzés- során mérte az átfutási időt és a kapcsolódó energiafogyasztást. A tesztek mind a négy művelet során egyértelműen az S6-os szerver nagyobb sebességét és kisebb fogyasztását bizonyították. Az átlagos futás idő 17%-kal volt nagyobb a korábbi generáció azonos gépéhez képest, míg az átlagos energia-megtakarítás 7%-kos volt az S5—el összevetve.

Valamennyi új generációs PRIMERGY szerver az elérhető legmagasabb kategóriájú, háromcsillagos Green IT besorolást kapta. A Fujitsu saját Green IT címkéje szigorúbb a jelenlegi iparági szabványoknál és az Energy Star követelményeit is magában foglalja.