2D-ből 3D-t csinál az új Toshiba LCD képernyő

Milkovits Gábor, 2010. június 5. 09:04

A Toshiba egy olyan LCD képernyőt mutatott be, amely képes a sík képek térbelivé alakítására, illetve a kétféle megjelenítés kombinálására is.

A japán Nikkei Electronics beszámolója alapján a Toshiba képernyője a gradiens index (GRIN) lencse technológián alapul. Mégpedig oly módon, hogy a képmegjelenítő LCD panel elé helyezett második panel játssza a GRIN lencse szerepét, ha pedig ki van kapcsolva, úgy a képernyőn csak hagyományos 2D kép látható. A második panelt emellett részlegesen is be lehet kapcsolni, ilyenkor pedig lehetséges a 2D kép egyes részleteinek 3D kiemelése is. A 12 colos képernyő 9 nézőponttal rendelkezik és 466 x 350 képpontos 3D, illetve 1400 x 1050 képpontos 2D képeket tud megjeleníteni.

A képernyőn speciális szemüveg nélkül is láthatóak a 3D képek. Mivel prototípusról van szó, a lehetséges forgalmazásról egyelőre nincs információ. Mindenesetre a technológián van még mit csiszolni, a 2D és 3D megjelenítések közötti gyors képváltás például egyelőre csak egy harmadik panel közbeiktatásával lehetséges.