Kijavították a kritikus hibát az Adobe Flash szoftverén

Milkovits Gábor, 2010. június 15. 08:05

Az Adobe egy méretes frissítőcsomaggal befoltozta a Flash Player szoftverén a múlt héten felfedezett kritikus sebezhetőséget.

A kritikus besorolást kapott nulladik napi hiba támadási felületet nyit az olyan számítógépeken, amelyeken Reader (9.X), Acrobat (9.X) illetve Flash Player (10.0.45.2) fut. A szóban forgó biztonsági rés a Windows mellett a Linux és Mac OS operációs rendszereket is érinti, és adott esetben akár a megtámadott rendszer fölötti teljes irányítást is átvehetik rajta keresztül a hackerek. A veszélyes biztonsági résre épülő kódok ráadásul már meg is jelentek a világhálón. Az Adobe most kiadott frissítőcsomagjában nem csak ezt, hanem számos egyéb, összesen 32 dokumentált sebezhetőséget javít ki szoftverein. A Flash-en most orvosolt hibával megegyezők ugyanakkor csak a hónap végén kapnak foltokat az Acrobat és Reader alkalmazásokon.

Az Adobe fent említett szoftverei közkedvelt célpontjai a hackereknek, hiszen például a Flash Player a világ PC-inek nagyjából 95%-ára telepítve van. Éppen ezért a társaság egyre komolyabban veszi a biztonság kérdését, így tavaly áttért a rendszeres szoftverfrissítésekre automatikus frissítési megoldást is bevezetett, illetve a minap kiadott Flash Player 10.1-nél is elsősorban a biztonságon javított az előző verzióhoz képest. A szóban forgó frissítőcsomag is letölthető automatikusan, vagy pedig az Adobe termékoldalairól.