EU: ingyenszoftverekkel a közpénzek elherdálása ellen

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 16. 16:05

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa lándzsát tört a nyílt forráskódú szoftverek állami szférában való használata mellett, hogy elejét vegye a közpénzek elpazarlásának.

A versenypolitikai biztos nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az ingyenes alkalmazások terjedésének az elősegítését a tagállamok hivatalos intézményeiben. Kroes szemében ugyanis a licences programok megvásárlása a legtöbb esetben egyenlő az állami pénzek elherdálásával, és szerinte főképpen most a gazdasági válság idején megfontoltnak kell lennünk a büdzséelosztáskor. Szerinte a legtöbb hivatalban évtizedek óta csakis egyazon gyártó termékeit használják, s ez egy idő után bizonyos függőséget feltételez, aminek az lett az eredménye, hogy az alternatív megoldásokat már szinte teljesen figyelmen kívül hagyják az állami szervezetek. Elemzők szerint az EU-biztos ezen kijelentése burkolt utalás a Microsoftra, mely vállalat már számtalanszor került a versenyhivatalok monopóliumellenes célkeresztjébe.

Kroes kijelentette, tenni fog azért, hogy ha  a jövőben a hivatalos intézmények egy bizonyos szoftvert választanak, akkor ezen döntésüket alaposan indokolják meg.