Az XP-t már meg sem fertőzi egy új vírus

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 17. 18:11

Egy a közelmúltban terjedésnek indult kártevőt nem képeztek ki arra alkotói, hogy feltelepüljön az XP-re, a szoftver csupán Vista és Windows7 környezetben képes futni.

Egy amerikai biztonságspecialista fedezte fel azt a trójait, amely újabban kéretlen üzeneteken keresztül jut el az internetezőkhöz, ám annak ellenére, hogy ez is egy Windows-kártevő, nem tudja megfertőzni a Windows XP-vel működő számítógépeket, csupán a modernebb Microsoft operációs rendszerekre hajlandó feltelepülni.

A hackerek vírusos levelüknek angolul az adóbevallás 2009-2010 címet adták, hogy felkeltsék a címzettek érdeklődését. A csatolt állományban egy tömörített formában érkező exe kiterjesztésű vírus található, melyre ha rákattintanak a felhasználók, akkor az létrehoz egy véletlen szám- és betűsorból álló DLL könyvtárat a rendszerfájlok között. Sikeres fertőzés esetén a szoftver további kártevőket tölt le az internetről, melyek között van billentyűzetfigyelő, rootkit, spambot és egy scareware is.

Egyelőre nem tudtak magyarázatot találni arra a szakemberek, hogy a trójai miért nincs felvértezve a legelterjedtebb operációs rendszer megfertőzésének a képességével.