A WTO jogtalannak tartja az EU egyes elektronikai cikkekre kiszabott vámjait

Milkovits Gábor, 2010. július 27. 07:10

A Reuters értesülése szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) úgy határozott, hogy sértik a tagországok közötti egyezményeket az Európai Unió által a behozott síkképernyőkre, többfunkciós nyomtatókra és tévés set-top boxokra kivetett vámok.

A WTO tagjai még 1996-ban írtak alá egy megállapodást arról, hogy eltörlik az olyan termékeknél a vámokat, mint a számítógépes monitorok, vagy a nyomtatók. A későbbiekben aztán az EU illetékesei úgy döntöttek, hogy a többfunkciós printereket és a síkképernyőket mégiscsak megvámolják, mivel a funkcióbővülés miatt ezek nem tisztán IT eszközök, hanem részben fogyasztói elektronikai termékeknek minősülnek. Ugyanígy jártak el a set-top boxok esetében is, amelyeket ma már merevlemezes videófelvevőként is lehet használni. Az illetékes panel azonban, főként amerikai, japán és tajvani nyomásra, most úgy döntött, hogy a vámok megsértik az 1996-os megállapodást.

A tét nem kicsi, mivel a szóban forgó termékek importjára jelenleg 6-14 százalékos adót vet ki az EU, a behozatal nagyságrendje pedig csak 2007-ben éves szinten elérte a 11 milliárd dollárt. A hírforrások szerint a határozatot augusztus végén fogják hivatalosan kihirdetni, amikor a WTO tagországainak mind a 60 nyelvére lefordították. Egyelőre sem az EU, sem a WTO nem nyilatkozott az ügyben.