A Microsoftnak is köze van az olajkatasztrófához?

Genda Csongor Zoltán, 2010. július 28. 09:18

A BP olajkatasztrófa egyik túlélője azt állítja, hogy a robbanás bekövetkezte előtt az egyik számítógépnél beállt a kékhalál.

Michael Williams, a Deepwater Horizon olajfúró torony elektronikai szakemberét múlt héten hallgatta ki az ügyben vizsgálódó bizottság, hogy fényt derítsenek a baleset körülményeire. A túlélő elmondta, hogy a magas gázszintet jelző készüléket kikapcsolták, mert az állítólag tévesen magas értéket mutatott. Öt éven keresztül semmi sem történt, s mindenki azt gondolta, hogy a mérőműszer valóban nem a reális adatokat mutatja, ezért nem kongatták meg a vészharangot. Ám az egyik számítógép mégis jelezte a rendellenességet, elmondása szerint viszont sokszor kékre fagyott a rendszer, s ilyenkor nem voltak láthatóak az adatok. Így történt ez a tragédia előtt is. Habár a kékhalál nem csupán Windows-környezetben állhat be, a köztudatban szinte összeforrott a Blue Screen fogaloma  Microsoft nevével.

A New York Times cikkéből kiderül, hogy a kihallgatáson nem hangzott el, hogy a szóban forgó PC-n milyen operációs rendszer futott.
A Microsoft nem kommentálta a jelentést, ám ha kiderül, hogy Windowszal működött a kérdéses számítógép, akkor lesz miért magyarázkodnia a szoftveróriásnak.